Eritemul fesier la bebeluși – ghid de prevenție

Eritemul fesier sau iritația de scutec este una dintre problemele care dă mari bătăi de cap părinţilor și bebelușilor. Este atât de comună și, totuși, atât de multe tinere mame nu găsesc soluția pentru a scăpa de ea. Dacă nu este tratat, eritemul fesier se poate infecta și vindecarea este mult mai anevoioasă.

 Eritemul fesier apare la contactul pielii bebelușului cu urina, materiile fecale, dar și din cauza detergenților sau săpunurilor folosite pentru a spăla hainele bebelușului sau pielea acestuia. Sunt situații în care bacterii sau ciuperci duc la apariția iritațiilor sau când copilul este alergic la materialul folosit pentru producerea scutecului. Cea mai simplă metodă de a preveni apariția eritemului fesier este să schimbăm cât mai des scutecul și să lăsăm pielea cât mai des să respire. De asemenea, este util să ungem pielea cu creme care conțin oxid de zinc, vitamina E și ihtiol.

Cu ce ajută oxidul de zinc pielea?

Oxidul de zinc este una dintre substanțele despre care mamele vorbesc destul de des, iar cel mai des este menționată atunci când se discută despre creme pentru fundulețul bebelușilor. Dar ce face această substanță? În primul rând, are rol astringent, adsorbant și desicant. Mai pe românește, cremele care conțin oxid de zinc formează un strat protector și nu mai lasă pielea să producă secreții, ajutând-o să se refacă. Pentru că nu se absoarbe la nivelul pielii nu provoacă alergii și nici nu este iritant.

Ce rol are vitamina E în vindecarea pielii cu probleme?

Vitamina E este un antioxidant puternic de care organismul are nevoie pentru a lupta cu radicalii liberi, acei monstruleți care ne fac rău. Și pielea are nevoie de ajutorul antioxidanților, mai ales atunci când este agresată. Bebelușii cu atât mai mult, pentru că scutecul, chiar și schimbat des, poate să provoace tot felul de probleme.

Ce este ihtiolul?

Dacă despre oxidul de zinc și vitamina E am tot auzind vorbindu-se, ihtiolul nu a fost atât de des în lumina reflectoarelor, deși ar fi meritat. Descoperit acum mai bine de un secol, este folosit de industria de îngrijire a pielii pentru rolul său puternic antibacterian.
Formula nouă Cutaden® Bebe conține oxid de zic, cât și ihtiol și o formă naturală de vitamina E, Vital ET®, care protejează lipidele din membrana celulară.
Partea cea mai interesantă este că dacă ai în geantă un tub de Cutaden® Bebe ai practic tot ce îți trebuie atât pentru tine, cât și pentru copil. Asta pentru că este utilă și în cazul arsurilor solare, sau dacă cel mic își face vreo bubiță când cade de pe bicicletă sau dacă îl pișcă vreun țânțar.
Totuși, iritația de scutec rămâne principala problemă a mămicilor și indicat este să identifice din timp simptomele pentru a nu ajunge la probleme serioase. La început pielea este roșie, dar pe măsură ce trece timpul și nu este tratată apar eroziuni în stratul superficial al pielii. Pot apărea mici pustule care se pot sparge și atunci trebuie să mergeți de urgență la medic.
Un copil care are o iritație va fi foarte agitat și nu doar el va avea de suferit, ci întreaga familie. Imaginați-vă că bebelușul are colici și îl mai ustură și pielea din cauza eritemului! Sau îi dau dinții și are febră, plus eritem. E un scenariu care îți dă fiori, nu-i așa? Nu doar că o bebe o să plângă, dar toată familia o să fie irascibilă și îmbufnată din cauza unei banale iritații. Nu-i atunci mai bine să prevenim? E simplu! Când scutecul e murdar, spălăm copilul cu apă (atunci când se poate), îi dăm cu cremă și apoi punem alt scutec. Dacă e suficient de cald în casă sau suntem într-un loc mai ferit, îl putem lăsa chiar și fără scutec o perioadă, pentru ca pielea să ia un pic de aer.

Eritemul fesier nu e chiar bau-bau dacă este abordat de la început cu seriozitate…și Cutaden® Bebe.

Sursa: http://www.totuldespremame.ro/bebelusul-tau/ingrijire/eritemul-fesier-la-bebelusi-ghid-de-preventie

Articole similare