Scaunele bebelușului – ce este normal și ce nu? | Ghid complet

Blog

Scaunele bebelușului

 

Odată ce ai devenit părinte, deși nu ai fi crezut niciodată, să monitorizezi scaunele bebelușului devin parte din rutina ta și un subiect de conversație cu familia sau alți părinți. 

Scaunul bebelușului este un subiect mai complex decât ai crede! Pentru proaspeții părinți, fiecare schimbare de scutec poate părea o mică enigmă. Culoare ciudată? Textură surprinzătoare? A avut sau nu scaun azi? Totul poate părea o aventură, dar haideți să clarificăm: ce e normal și când ar trebui să ne îngrijorăm? 

Frecvența, consistența, culoarea și mirosul unui scaun de bebe pot dezvălui informații importante despre sănătatea lui generală. Cu aproximativ 2.000-3.000 schimbări de scutece în primul an al bebelușului tău, te vei familiariza foaaarte bine cu acest aspect. 😊

Scaunul bebelușului în funcție de vârstă și etapa de dezvoltare

Cel mai probabil, bebelușul va avea primul scaun în primele 24 de ore de la naștere. Primul scaun al bebelușului se numește meconiu și este cu aspect de gudron, textură lipicioasă, negru-verzui la culoare. Meconiul este format din lichid amniotic, mucus și ce a ingerat bebe în timpul perioadei intrauterine. 

Scaunul unui bebe de 2-4 zile devine ușor mai deschis la culoare – de la verde închis până la galben/verzui, cafeniu sau galben muștar. Aceste „scaune de tranziție” sunt un semn că bebelușul a început să digere laptele matern sau formula de lapte și că tractul intestinal funcționează așa cum ar trebui. În medie, bebelușii tind să aibă aproximativ 4 scaune pe zi în prima săptămână, dar acest lucru poate varia de la un copil la altul.

După prima săptămână, bebe poate avea scaun după fiecare hrănire sau de 3-5 ori pe zi. După aproximativ 3-6 săptămâni, poate avea scaun doar o dată pe zi sau doar o dată la câteva zile. Acest lucru nu indică o problemă, atât timp cât fecalele sunt moi și sunt eliminate ușor.

Scaunul bebelușului în funcție de vârstă

Scaunul bebelușului alăptat vs Scaunul bebelușului hrănit cu lapte praf

Scaunul bebelușului alăptat la san arată diferit de scaunul bebelușului hrănit cu formulă?

Da. Iată mai jos explicațiile:

Scaunul bebelușului alăptat

Bebelușii alăptați la sân au de obicei scaune de culoare galben muștar, verzui sau maronii. Au textură moale, păstoasă. De multe ori puteți observa granule albe în scaunul bebelușului alăptat – acestea sunt grăsimi din lapte nedigerate. Culoarea scaunului bebelușului se poate schimba, de asemenea, în funcție de ceea ce mănâncă mama. De exemplu, dacă mănâncă legume verzi precum spanacul, s-ar putea ca scaunele copilului să aibă o nuanță verzuie.

Scaunul bebelușului hrănit cu lapte praf

Scaunul bebelușului hrănit cu lapte praf poate fi cu textură mai fermă (ca untul de arahide), mai închis la culoare (cafeniu sau maro deschis). Unele tipuri de formulă pot provoca, de asemenea, scaune de culoare verde închis. De asemenea, bebelușii hrăniți cu lapte praf pot avea mai puține scaune, dar mai mari și cu miros mai intens.

Cum se modifică scaunul bebelușului odată cu diversificarea?

Odată cu introducerea alimentelor solide, scaunele bebelușilor devin mai ferme și cu un miros mai intens. De asemenea, puteți observa că scaunele sunt influențate de ceea ce mănâncă – inclusiv la culoare (de exemplu, sfecla roșie poate duce la fecale cu nuanțe de roz).

Erupția dentară influențează scaunul bebelușului?

Scaunele bebelușilor pot fi mai moi în timpul apariției primilor dințișori, deoarece bebe salivează mai mult și implicit înghite mai multă salivă. Cu toate acestea, apariția dinților nu ar trebui să provoace diaree.

Scaunul bebelușului – CULOARE

Scaunul unui bebe alăptat tinde să fie galben muștar, în timp ce la bebelușii hrăniți cu lapte praf poate fi galben-verzui sau maro deschis. Odată ce bebelușul începe să mănânce alimente solide, fecalele pot începe să aibă o culoare mai închisă. Când bebelușul începe să mănânce alimente solide, o serie de bacterii sănătoase populează intestinele, producând scaune maronii. În funcție de ceea ce a mâncat copilul, scaunul poate avea și nuanțe de roșu, portocaliu, verde, galben sau albastru.

  • Scaun maroniu – este un fel de culoare standard și apare atunci când cei mici încep să mănânce alimente solide.
  • Scaun verde – este frecvent întâlnit când cei mici încep să consume alimente de culoare verde, cum ar fi spanac, fasole verde sau mazăre. Acest lucru se poate întâmpla și dacă bebelușul (în general peste 6 luni) ia suplimente de fier sau mănâncă multe alimente bogate în fier (așa cum este și recomandat pentru bebeluși).
  • Scaun albăstrui  – sună îngrijorător, dar este rezultatul consumului de alimente de această culoare, mai ales afinele care sunt de obicei și mult îndrăgite de micii pofticioși.
  • Scaun portocaliu – din nou, acest lucru ar putea fi din consumul de alimente de această culoare. 
  • Scaun roșu la bebeluși  – puteți observa o culoare ușor roșiatică dacă a mâncat ceva din acea culoare recent, de exemplu sfeclă roșie. Însă, dacă problema persistă și nu o asociați cu alimentele consumate, discutați cu medicul pentru a exclude o posibilă sângerare. Prezența chiar și a unei cantități mici de sânge în scaun la bebe, și nu numai, necesită consult mediat. Poate fi dată de fisuri anale – dacă bebelușul este constipat, alergie la proteinele din lapte, infecții intestinale sau alte probleme. Sângele în scaun la bebeluși poate fi observat de obicei sub formă de dungi roșii sau striuri de sânge. 
  • Scaun negru la bebeluși – primul scaun al unui bebe este negricios și se numește meconiu, dar ulterior bebe nu mai trebuie să aibă scaune negre. Discutați cu medicul dacă observați scaune negricioase la bebeluși. Rețineți că și alimentele consumate pot duce la o ușoară modificare a scaunelor – de exemplu banana, duce la apriția de firicele negre în scaunul bebelușului.
  • Scaun alb-gri – o culoare gri-albicioasă poate indica absența bilirubinei, un produs secundar normal al organismului rezultat din descompunerea globulelor roșii în exces. Scaunele foarte palide pot sugera că organismul bebelușului nu elimină bilirubina în mod corespunzător.

 

Scaunul bebelușului-culoare

Scaunul bebelușului – CONSISTENȚĂ

La bebeluși, scaunele ar trebui să aibă consistență de tip sos de mere în cea mai mare parte. Pe măsură ce copiii cresc puțin, până la vârsta de 1 – 2 ani, se va schimba într-o consistență mai groasă, de unt de arahide. 

  • Scaunele prea moi, apoase, sunt semn de diaree la bebeluși. Discutați cu medicul dacă simptomele durează mai mult de 24 de ore. Diareea la bebeluși poate fi legată de infecții virale sau bacteriene, intoleranțe alimentare, alimentația mamei (dacă bebelușul este alăptat) sau administrarea de antibiotice care afectează flora intestinală.
  • Scaunele tari sunt adesea un semn de constipație la bebeluși și ar trebui să discutați cu medicul. Constipația apare când scaunele sunt rare și tari, iar bebelușul pare să aibă dificultăți la eliminare. Cauzele posibile includ hidratarea insuficientă, tranziția la alimente solide – introducerea alimentelor mai consistente poate încetini tranzitul intestinal, lipsa fibrelor din alimentație.

Mucus în scaunul bebelușului

Prezența mucusului în scaunele bebelușului de obicei nu indică nicio problemă – este normal să observăm cantități mici de mucus în fecalele bebelușului pe măsură ce acesta crește și mănâncă alimente mai variate. De asemenea, poate fi prezent în cazul în care copilul este răcit. Cu toate acestea, dacă mucusul este în cantitate mare sau însoțit de alte simptome, precum urme de sânge în scaun, diaree, febră mare, pierderea poftei de mâncare, vărsături și slăbiciune, este important să solicitați sfatul medicului.

Scaunul bebelușului – FRECVENȚĂ

Un nou-născut are în general 1 până la 3 scaune mari pe zi. Cu toate acestea, este normal ca acest număr să fie mai mare. De fapt, unii bebeluși pot avea până la 10 mișcări intestinale pe zi în primele 4 – 6 săptămâni de viață. Bebelușii alăptați tind să aibă scaun după fiecare alăptare. După 6 săptămâni, această frecvență poate scădea și se poate stabiliza în jur de 2 – 5 scaune pe zi. Unii bebeluși pot avea chiar scaun la câteva zile, mai ales dacă sunt hrăniți exclusiv cu lapte matern. În general nu trebuie să vă îngrijorați dacă mișcările intestinale sunt rare, atât timp cât scaunele rămân moi și ușor de eliminat.

Scaunul bebelușului – MIROS

Chiar dacă inițial scaunele bebelușilor nu au miros, treptat mirosul se va intensifica – mai ales după începerea diversificării. Mirosul scaunului la bebelușii alăptați poate fi mai puțin intens decât la copiii hrăniți cu formulă.

 

Scaunul bebelușului și eritemul fesier

 

Compoziția, frecvența și consistența scaunelor pot influența semnificativ riscul de apariție a eritemului fesier

 

Eritemul fesier (dermatita de scutec) este o iritație comună a pielii care apare în zona acoperită de scutec. Una dintre principalele cauze este contactul prelungit al pielii sensibile a bebelușului cu urina și scaunul. 

Cum influențează scaunele bebelușului eritemul fesier? Există mai multe moduri în care scaunul bebelușului poate contribui la apariția și agravarea dermatitei de scutec:

  • Frecvența scaunelor – unii bebeluși, mai ales bebelușii alăptați pot avea scaune moi și frecvente (chiar după fiecare masă), ceea ce crește riscul de iritație;
  • Aciditatea scaunului – mai ales bebelușii hrăniți cu alimente solide pot avea scaune mai acide din cauza unor alimente precum citricele, roșiile sau căpșunile;
  • Diareea – scaunele apoase afectează bariera naturală a pielii.

Ce poți face pentru a preveni eritemul fesier provocat de scaune?

  • Schimbă scutecul cât mai repede, după fiecare scaun – cu cât pielea stă mai puțin în contact cu scaunul, cu atât riscul de iritație este mai mic.
  • Curăță bine zona scutecului cu apă caldă.
  • Lasă pielea bebelușului să se usuce complet înainte de a pune un nou scutec.
  • Dacă observi o legătură între anumite alimente și iritația pielii, încearcă să le reduci sau să le elimini temporar.
  • Aplică o cremă de barieră pentru a proteja pielea bebelușului de factorii iritanți.

 

Cum reduci riscul de eritem fesier

 

Cutaden® bebe conține un complex echilibrat de componente naturale ce oferă protecție împotriva eritemului fesier și iritațiilor pliurilor cutanate. Cutaden® bebe cremă protectoare se utilizează zilnic, ori de câte ori este nevoie, la fiecare schimbare a scutecului și după toaletarea corectă a bebelușului.

Cutaden® bebe – din prima zi alături de tine, pentru că startul este cel mai important!

 

 

 

 

Surse foto: Shuttertock

Referințe:
(1) https://www.chop.edu/news/health-tip/scoop-infant-poop-normal
(2) https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC11263225/
(3) https://www.jpeds.com/article/S0022-3476(23)00412-2/fulltext
(4) https://raisingchildren.net.au/newborns/health-daily-care/poos-wees-nappies/poos-wees
(5) https://www.babycenter.com/baby-poop-photos
(6) https://mcpress.mayoclinic.org/parenting/baby-poop-color-consistency-sometimes-surprises/

Articole similare