Greutatea bebeluşului meu este în parametrii normali?

Raspunsul psihologului nostru

Fiecare copil are propriul ritm de creştere şi dezvoltare. Când analizăm dezvoltarea bebeluşului, luăm în calcul startul acestuia (născut normal/prematur; greutatea la naştere), temperamentul (agitat sau liniştit), comportamentul alimentar (mai mult sau mai puţin mâncăcios) şi diferitele probleme de ordin medical care pot întârzia creşterea în greutate. În funcţie de acestea, în mod obişnuit copiii pot lua în greutate, în primele 6 luni câte 400-1000 g, apoi câte 500 g în următoarele luni. Ritmul de creştere este mai mare dacă bebeluşul este hrănit cu lapte praf şi mai mic dacă are probleme medicale-prematuritate, distrofie, intoleranţă la lactoză, etc.). Părinţii trebuie să îşi amintească de faptul că, în perioada de după naştere, greutatea copilului poate să scadă (adaptarea la noul mediu), de aceea comparaţia trebuie făcută comparativ cu cea mai mică greutate înregistrată de acesta. Se recomandă cântărirea acestuia o dată pe săptămâna.
Luarea în greutate poate fi influenţată şi de diversificare. Opţiunile părinţilor de a începe mai devreme sau mai târziu introducerea altor alimente în mâncarea bebeluşului pot determina (sau nu) creşterea sau stagnarea greutartii bebeluşului.
Este important că părinţii să fie atenţi la comportamentul bebeluşului, să facă diferenţa între felul lui de a se hrăni şi eventualele modificări (perioade mai mari de refuz alimentar sau vomă, plâns constant, dificultăţi de somn şi stări de agitaţie prelungite, scaune prea moi şi prea dese, copil palid şi cu tonus scăzut) şi să apeleze la medicul pediatru pentru părerea specialistului.
Părinţii pot găsi informaţii referitoare la graficul greutăţii şi înălţimii pentru fiecare luna atât la medicul de familie/pediatru, cât şi pe site-uri dedicate dezvoltării copiilor.

Articole similare