Răspunsul psihologului nostru
Bebeluşii sunt interesaţi de sunete şi lumini, dar şi de gesturi, atingeri. În primele săptămâni vocea adultului care stă cel mai mult cu el este importantă: se opreşte din plâns ori adoarme când i se cânta, îl sperie vocea puternică şi tonalitatea ridicată, se bucură şi caută cu privirea persoana care îl strigă sau vorbeşte cu el.De aceea poeziile sau cântecele sunt potrivite pentru bebeluşi, mai ales dacă sunt cântate de adult (copilul recunoaşte vocea mamei/tatălui/ persoanei cu care stă cel mai mult timp).
Atingerea, gesturile blânde, mângâierile, legănatul sunt alte lucruri care permit o interacţiune plăcută copilului. Până în 3 luni este importantă sprijinirea capului bebeluşului, deci mişcările se recomandă să fie calme şi fără schimbări bruşte (poate speria copilul).Îl puteţi plimba sprijinit de dumneavoastră, arătându-i diverse obiecte de pe pereţi sau din casă şi povestindu-i despre ele.
Manipularea obiectelor (copilul are tendinţa din primele zile de a apuca obiecte) cu textură moale, cauciucate sau tricotate, care nu prezintă un pericol pentru copil (nu poate să îşi coordoneze mişcările şi ar putea să se lovească cu jucăriile grele) este un alt fel de joc. Jucăriile care sunt agăţate deasupra lui, obiectele care se află în jurul lui şi pot fi apucate constituie provocări benefice pentru bebeluş. În plus, aşezarea lui în poziţii diferite îi permite dezvoltarea autonomiei, îi încurajează mersul „în patru labe”. Cu cât creşte, se pot folosi jocuri de ascundere a obiectelor (începând cu celebrul cucu-bau), de aşezare a obiectelor (cuburi) unul peste altul sau introducerea lor într-o cutie/coş, aruncarea şi lovirea mingii. Alt tip de jocuri sunt incastrele (introducerea piesei la locul ei), cărţile muzicale sau cele tactile (care au blăniţa animalelor sau diverse personaje cusute cu materiale de culori şi texturi diferite). Încurajaţi copilul să manipuleze obiecte de dimensiuni diferite ( bile mici, cuburi, pagini de carte mai groase şi mai subtiti, creioane, linguri- mereu sub supravegherea unui adult) pentru a-şi dezvolta manualitatea. Cu cât exersează mai mult prinderea obiectelor, cu atât gesturile lui vor fi mai precise.