Când și cum învățăm copilul să facă la oliță și să renunțe la scutece? Făcutul la oliță este o abilitate pe care copilul o dezvoltă treptat, la o anumită vârstă. Iată câteva recomandări utile pentru a-l ajuta pe cel mic să renunțe la scutece.
Când este pregătit copilul să renunțe la scutece?
Majoritatea copiilor sunt pregătiți să învețe să folosească olița/toaleta și să renunțe treptat la scutece între 18 și 24 de luni. Însă, fiecare copilaș este unic și se dezvoltă în propriul ritm!
Posibilitatea de a utiliza olița depinde de nivelul de control al vezicii urinare și sfincterului anal, care se dezvoltă treptat. Un copil mai mic de 12 luni nu deține acest tip de control. Între 12-18 luni, copiii dezvoltă un anumit nivel de control asupra vezicii și sfincterului, însă cei mai mulți pot să aibă control abia de la 24-30 de luni.
Familiarizarea copilului cu olița trebuie inițiată atunci când cel mic prezintă semne că este pregătit – nu există „vârstă perfectă” pentru făcutul la oliță. De exemplu, procesul poate fi mai eficient în cazul în care copilul poate merge, poate vorbi, urmează instrucțiuni simple (cum ar fi, „mergi la baie”, „aprinde lumina”, „spală-te pe mâini”) și prezintă un nivel suficient de dezvoltare a musculaturii vezicii urinare și sfincterului anal. De asemenea, trebuie să fie interesat de utilizarea oliței, să recunoască semnalele nevoii de a merge la baie și să aibă capacitatea de a amâna procesul de urinare sau defecare până ajunge la oliță.
Specialiștii Montessori nu folosesc conceptul de „antrenament la oliță”, ci se axează pe a încuraja copilul să se familiarizeze și să învețe treptat acest proces.
Principiile Montessori ne încurajează să urmărim semnele că cel mic este pregătit să facă la oliță:
- poate merge și stă singur în funduleț;
- poate să spună când are nevoie la oliță;
- prezintă interes pentru utilizarea oliței;
- are scaune regulate;
- își poate menține scutecul uscat minimum 2 ore pe timp de zi și se menține uscat noaptea sau în timpul somnului.
Tehnici în stil Montessori pentru trecere de la scutece la oliță
Tehnicile Montessori pentru făcutul la oliță se axează pe familiarizare treptată, pe învățare prin joacă și explorare. Copilul este încurajat și lăsat să învețe și să progreseze în ritmul propiu, fiind susținută dezvoltarea senzorială. Întregul proces trebuie să fie gradual și natural!
Iată câteva recomandări Montessori pentru a încuraja copilul să facă la oliță:
- Mediu potrivit – Oferiți un mediu care să încurajeze renunțarea la scutece. Alegeți împreună o oliță sau un reductor pentru vasul de toaletă, lenjerie absorbantă, un înălțător pentru toaletă, cărticele pentru copii despre renunțarea la scutece. Vorbiți-i și explicați-i cum funcționează olița, cum se folosește, despre funcțiile corpului.
- Scutece textile sau minim – absorbante – Încurajați copilul să poarte scutece din materiale textile sau lenjerie absorbantă, pentru a conștientiza senzația de ud.
- Familiarizare cu olița – Familiarizați copilul cu olița, oferiți-i independență și încurajați-l să aleagă el însuși o oliță pe placul său. Treptat, încurajați-l să se așeze pe oliță, inițial îmbrăcat, până se simte confortabil. Trebuie să se acomodeze în ritmul său și să nu aibă nicio temere cu privire la oliță.
- Rutina de stat pe oliță – Stabiliți o rutină din statul pe oliță, care să vină natural, nu ca ceva impus. În acest timp copilul poate sta chiar îmbrăcat inițial pe oliță, fără așteptări ca el să reușească din primele încercări să facă la oliță sau toaletă. Doar îi oferim oportunitatea de a folosi olița și de a se familiariza. Copilul nu trebuie forțat să stea pe oliță.
- Proces natural, cu blândețe – Întregul proces trebuie să fie natural, fără pedepse, ceartă, și în același timp fără laude excesive sau recompense pentru folosirea oliței. Trebuie văzut ca ceva normal, fără să acordăm atenție exagerată – folosiți, însă, o atitudine și o abordare pozitivă.
- Încurajați independența copilului – Oferiți-i un înălțător pentru baie, mai ales dacă cel mic preferă toaleta cu reductor în loc de oliță. Încurajați-l să se șteargă singur după utilizarea oliței/toaletei, să se spele pe mâini după sau să își dea jos și să își ridice singur pantalonașii.
Este nevoie de calm și de răbdare! Folosiți abordarea care vi se potrivește vouă cel mai bine!
Până când va renunța la scutece și va trece la folosirea oliței, Cutaden® bebe vine în ajutor și protejează pielea delicată a celor mici de eritem fesier și iritații ale pliurilor cutanate. De fapt, acest produs nu este indicat doar pe durata utilizării scutecelor, ci în orice moment în care pielea are nevoie de o îngrijire delicată. Pe durata perioadei în care copilul face tranziția de la scutece la oliță, pot să apară iritații în zona fesieră dacă cel mic poartă scutece cu nivel mai redus de absorbție sau lenjerie absorbantă din material textil – astfel, pielea poate rămâne umedă și implicit mai predispusă la iritații.
Cutaden® bebe cremă protectoare conține un complex echilibrat de componente naturale care oferă protecție împotriva eritemului fesier și iritațiilor pliurilor cutanate:
- Dexpantenol: accelerează reepitelizarea și restabilește bariera naturală de protecție a
pielii - Oxid de Zinc: formează o barieră temporară peste țesuturile expuse, având rol
astringent și adsorbant - Vitamina E: rol antioxidant, reparator și protector asupra pielii
- Ulei de Migdale dulci: furnizează vitamine esențiale pentru nutriția optimă a pielii
delicate - Ulei de Jojoba: contribuie la repararea celulelor epidermice afectate de procesul iritativ
- Unt de Shea: protejează pielea imatură a bebelușilor de acțiunea factorilor iritanți
Pentru că pielea bebelușilor are nevoie de îngrijire delicată și protecție eficientă!
Surse foto: Shuttertock
Referințe:
(1) https://raisingchildren.net.au/preschoolers/health-daily-care/toileting/toilet-training-guide
(2) https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/toilettraining
(3) https://themontessorinotebook.com/montessori-approach-toilet-training
(4) https://www.montessori.org/toileting-the-montessori-way/
(5) https://montessoriguide.org/toilet-training-versus-toilet-learning